ILTAJUHLA

Boomin loistokasta illallisjuhlaa on juhlittu perinteisesti alkuvuoden aikana. Juhlavieraille on tarjottu unohtumattomia kokemuksia vaikuttavien puheiden ja esitysten sekä erinomaisten tarjoilujen muodossa. Illan aikana on päästy muistelemaan Boomin loisteliasta historiaa ja katsottu myös Boomin tulevaisuuteen.  Juhlaan on perinteisesti sisältynyt kolmen ruokalajin illallinen snapseineen ja viineineen sekä kahvi ja avec. 

 

AIKATAULU

Iltajuhla alkaa perjantaina 1.3.2024 klo 18

Siirtyminen jatkoille alkaa bussikuljetuksin klo 23:20.

Bussit silliaamiaiselle lähtevät lauantaiaamuna 2.3. klo 12:00 Tampere-talolta.

ETIKETTI

Akateemiset vuosijuhlat, kuten muutkin hienot juhlaillalliset, ovat vuoden kohokohta ja tunnelmaan virittäytyminen aloitetaan jo hyvissä ajoin. Erityisesti hienoihin juhliin kuuluu perinteiden, etiketin ja hyvien tapojen noudattaminen, joita silmällä pitäen on hyvä kerrata muutamia asioita. Etikettiohjeet löydät täältä.

Perinteisen vuosijuhlan pukeutuminen

Jokaisen boomarin pukua koristaa Boomin juhlanauha. Frakin tai puvun kanssa nauhaa kannetaan siten, että se kulkee oikealta olkapäältä rinnan yli vasemmalla lantiolle. Nauhaa kannetaan juhlapuvussa (frakki) liivin alla ja arkipuvussa liivin ja solmion päällä. Ilta- tai housupuvun kanssa nauhaa kannetaan taiteltuna ruusukkeena oikealla puolella rintaa. Malliruusuketta säilytetään yhdistyksen arkistossa.

Vuosijuhlille voi pukeutua frakkiin, tummaan pukuun, täysmittaiseen iltapukuun tai juhlavaan housupukuun.

Tumman puvun kanssa tulee käyttää hillittyä ja juhlavaa solmiota, mieluusti hopeaa tai helmenharmaata. Frakin kanssa käytetään valkoista solmuketta. Päällystakin tulee olla tumma ja puvun liepeet peittävä. Rannekelloa ei sovi käyttää, ellei se ole hyvin siro. Paras vaihtoehto kelloksi on taskukello.

Vaihtoehtoisesti juhlapuvuksi soveltuu juhlavasta kankaasta valmistettu täysimittainen iltapuku tai juhlava housupuku. Kengiksi ilta- tai housupuvun kanssa soveltuu sirokorkoiset avokkaat tai juhlasandaalit. Koruja sopii käyttää, kunhan ne sopivat asukokonaisuuteen. Laukkuna toimii parhaiten siro kirjekuorilaukku. Päällystakin tulee sopia asuun.
Olkapäät tulisi peittää juhlien alun ajaksi, jos ne muuten ovat näkyvissä. Tämän voi tehdä esimerkiksi hartiahuivilla tai stoolalla. Huivista voi luopua, kun seremoniamestari on riisunut omansa.

Käyttäytyminen

Juhliin saavutaan ajoissa, myöhässä saapumiseen tulee olla painavat syyt ja se tulee tehdä huomaamattomasti. Seuralaisesta kuuluu pitää huolta. Saavuttaessa juhlapaikalle on kohteliasta auttaa seuralaisen ulkovaatteet päältä ja saattaa hänet pöytään.

Pöytiin siirrytään vuosijuhlatiimin opastuksella tai plaseerauskartan avulla. Pöytien ollessa pieniä, alas istutaan vasta koko pöytäseurueen saavuttua paikalle. On kohteliasta esittäytyä muille pöydässä istuville heti pöytään saapuessa tai viimeistään kun on istuuduttu. Seuralaista on kohteliasta auttaa aina istuutuessa tai noustessa. Pöydässä autetaan myös muita, mikäli sille osoittautuu tarvetta.

Puheiden ja ohjelman aikana ollaan hiljaa ja syöminen tulee keskeyttää, juomistakin on syytä välttää. Ohjelman aikana ei myöskään ole sopivaa liikkua salissa. Juhlien seremoniamestarin tai marsalkan ohjeita tulee noudattaa koko illan ajan ja hänen puoleensa voi kääntyä epäselvissä asioissa. 

Perinteisen vuosijuhlan kulku

Juhla alkaa lippujen saapumisella, alkumaljalla ja tervehdyksellä. Alkuruoka nautitaan pääsääntöisesti tämän jälkeen. Alkuruuan ollessa kylmä ruoka, ruokailu aloitetaan vasta kun koko pöytä on saanut ruuan. Illallisen kohokohta on pääruoka, jonka nauttimisen voi aloittaa, kun seuralainen ja lähimmät pöydässä istuvat ovat sen saaneet. Jälkiruoka tarjoillaan juhlan loppupuolella.

Puhe rakkaalle on yksi juhlien kohokohdista. Tyypillisesti puhe kuvaa puhujan rakkautta jotain asiaa tai yksittäistä henkilö kohtaa. Puhe on liikuttava mutta usein humoristinen. Puheen jälkeen perinteisesti lauletaan korkeassa polviasennossa seuralaiselle laulu ”niin minä rakkaani sinulle laulan”. Akateemisissa pöytäjuhlissa lauletaan usein myös yhteislauluja. Lauluja on sopiva toivoa pöytiin jaetusta käsiohjelmasta. Muita kuin ohjelmassa olevia säkeistöjä ei lauleta. Kun liput ovat poistuneet, on tanssin aika. Ensimmäinen tanssivuoro varataan perinteisesti avecille, jonka jälkeen voi musiikin tahtiin liikahdella vapaasti muiden kanssa. Tanssi jatkuu, kunnes on aika siirtyä jatkoille.

Close Menu