BOOMIN ETIKETTIOHJE

Akateemiset vuosijuhlat, kuten muutkin hienot juhlaillalliset ovat vuoden kohokohta, ja tunnelmaan virittäytyminen aloitetaan jo hyvissä ajoin. Naiset aloittavat
valmistautumisen kampaajalla, ja miehet taistelevat frakin ylleen. Erityisesti hienoihin juhliin kuuluu perinteiden, etiketin ja hyvien tapojen noudattaminen, joita silmällä
pitäen on hyvä kerrata muutamia asioita.

Yleistä käytöstavoista

Saapuminen

Juhliin on syytä saapua ajoissa. Jos saliin tulee myöhässä, on tarkistettava, että ei häiritse puhetta tai muuta meneillään olevaa tapahtumaa, ja mentävä sopivan tilanteen tullen huomaamatta paikoilleen. Pöytiin siirtyminen tapahtuu vuosijuhlatiimin opastuksella tai oma aloitteisesti seinällä olevia pöytäkarttoja hyödyntämällä. Pöydässä alas istutaan vasta koko pöytäseurueen saavuttua paikalle. Pöydässä esittäydytään naapureille, tai pöydän ollessa pieni (alle 10 henkeä) kaikille pöytäseurueen jäsenille, heti pöytään saapuessa tai viimeistään kun on istuuduttu.

Ohjelman aikana

Kun joku pitää puhetta, ollaan hiljaa vaikka puhe kestäisi kauan ja/tai olisi tylsä. Juomaa voi siemaista janon iskiessä, mutta muu syöminen ja juominen pitää keskeyttää. Myöskään pöydästä ei ole sopivaa liikkua puheen aikana, tai kulkea saliin tai salista. Salista ei ole muutenkaan tarpeen poistua ennen taukoja. Ylimääräistä liikkumista on vältettävä, koska jos sitä tapahtuu paljon, aiheutuu turhaa hälinää, mikä taas suotta haittaa juhlan tunnelmaa. Alkoholijuomia on epäkohteliasta tyrkyttää sellaisille henkilöille, jotka ovat jo kieltäytyneet niistä. Ihmisillä voi olla omat syynsä olla juomatta, ja syytä ei edes tarvita siihen, että kieltäytyy jostakin juomakierroksesta. Seremoniamestarin ohjeita on noudatettava, mitä tulee juomien tilaamiseen, liikkumiseen, tupakointiin ynnä muihin käytännön asioihin. Hänen puoleensa voi myös kääntyä kaikissa epäselvissä asioissa, jos seremoniamestarilla ei ole antaa vastausta, hän ainakin tietää, kenen puoleen kulloisessakin ongelmassa pitää kääntyä.

Istumajärjestys

Istumajärjestys vaihtelee hieman juhlasta riippuen, mutta Tampereella on boomareiden iltajuhlissa käytetty asettelua, jossa toistensa seuralaiset istuvat pöydässä vastakkain. Istumajärjestyksestä ei kuitenkaan juhlijan tarvitse kantaa suuremmin huolta, koska siitä on huolehdittu jo juhlan järjestäjän toimesta. On kuitenkin hyvä tietää jo pöytäjärjestyksen perusteella, kuka pöytäseurueessa on saapunut kenenkin kanssa, sillä se voi myös helpottaa ihmisten muistamisessa.

Naiset

Naisten tehtävänä on yksinkertaisesti antaa miehille mahdollisuus olla kohteliaita, eikä sännätä heti avaamaan itse ovia. Kiittäminen ja hymyileminen motivoivat jatkamaan hyvien tapojen tiellä, joten jos kavaljeeri ei jostakin, mahdollisesta hyvästä syystä huomaa heti reagoida tilanteeseen, kannattaa muistaa kohteliaisuus ennen kaikkea.

Herrasmiehet

Miehiä koskee, ilmeisesti historiallisista syistä, paljon suurempi määrä erilaisia käyttäytymissääntöjä kuin naisia. Arkielämässä nämä voivat aina välillä päästä unohtumaan, mutta juhlapäivällisille kaikki pienimmätkin niksit on syytä palauttaa mieleen. Naisen on normaalia vaikeampi liikkua suuressa iltapuvussaan. On siis syytä edetä hieman normaalia rauhallisemmin, ja välttää paikkoja, joihin seuralainen ei pukuineen mahdu. Muutenkin säntäily on juhlissa tarpeetonta. Oven avaaminen daamille kuuluu kohteliaan herrasmiehen perusvelvollisuuksiin. Samoin autoon istuessa vielä huolehtiminen siitä, että koko puku on sisällä ennen oven sulkemista. Takin voi auttaa pois daamin päältä, sekä huolehtia ulkovaatteet sekä muut tarvikkeet narikkaan. Nainen voi myös tarvita apua kenkien vaihdossa ja muissa mahdollisissa ulkovaatteista juhlavaatteisiin vaihtamiseen liittyvissä seikoissa. Pöytäpaikat tarkastetaan joko seinäkartasta, tai hovimestarin ja hänen avustajiensa hallussa olevista listoista. Kun pöydän sijainti on miehellä selvillä, saatetaan nainen paikalleen. Mies muistaa aina nousta, kun pöytäseurueeseen kuuluva vieressä istuva nainen osoittaa nousemisen merkkejä ja auttaa mahdollisesti tuolin kanssa. Sama tulee tehdä, kun nainen on saapumassa takaisin pöytään. Portaissa naiselle tarjotaan käsivarsi, ja pöydässä autetaan oikealla puolella istuvaa naishenkilöä istumaan ja nousemaan. Tarvittaessa autetaan myös muita pöydän daameja, jos muuta apua ei ole paikalla. Tuolin auttaminen kuuluu tehdä reilusti seisomaan nousten. Parilla taskussa olevalla hakaneulalla tai pinnillä voi helposti pelastaa daamin, ja samalla itsensä, illan, jos hajonnut puku tai levinnyt kampaus saadaan niiden avulla pelastettua.

PUKEUTUMINEN

Jokaisen boomarin juhlapukua tulee koristaa Boomin juhlanauha.
Se tulee kiinnittää juhlapukuun virallisen vuosijuhlanauhaohjesäännön mukaisesti. Löydät ohjeen tästä osoitteesta.

Frakki

Frakkia käytetään promootioissa, häissä, suurilla päivällisillä ja tasavallan presidentin itsenäisyyspäiväjuhlissa. Frakki voidaan korvata mustalla puvulla, mutta ei smokilla. Myös kansallispuku, sotilaspuku tai papin puku voi korvata frakin esim. linnan juhlissa. Takin kauluskäänteet ovat silkkiset ja housuissa on silkkisivunauhat. Liivin tulee näkyä edessä 1-2 cm takin alta.

Paita

Valkoinen frakkipaita. Helmiäisnapit edessä, kalvosinnapit kultaa

Liivi

Valkoinen frakkiliivi. Akateemisissa tilaisuuksissa musta (klo 18 jälkeen valkoinen).

Solmio, solmuke

Valkoinen solmuke (itsesidottava).

Hattu

Silinteri.

Kunniamerkit

Käytetään niihin sopivissa tilaisuuksissa. Ei käytetä rannekelloa.

Sukat

Mustat, pitkävartiset.

Taskuliina

Valkoinen, silkkinen, joka taitettu kapeaksi viiruksi. Ei käytetä kunniamerkkien kanssa.

Kengät

Mustat, kiiltonahkaiset.

Kaulahuivi

Valkoinen, silkkiä.

Päällystakki

Musta, tumman- sininen tai -harmaa takki. Vaihtoehtona musta viitta, jossa valkoinen vuori.

Käsineet

Valkoiset.

Tumma puku

Tumma puku käy kaikkiin tilaisuuksiin kellonajasta riippumatta, mutta tumma puku ei korvaa frakkia. Käsite tumma puku tarkoittaa tumman harmaata, tumman sinistä tai mustaa pukua. Kangas voi olla hillitysti raidallinen, mutta ei liituraitaa.

Paita

Valkoinen juhlapaita. Kaksinkertaiset kalvosimet mahdolliset.

Liivi

Samaa kangasta kuin takki (tai hillitty puvun väriin sopiva).

Solmio, solmuke

Hillitty, juhlava solmio. Hautajaisissa musta.

Hattu

Musta, tumman- sininen tai -harmaa huopahattu.

Kunniamerkit

Käytetään niihin sopivissa tilaisuuksissa.

Sukat

Mustat tai tumman puvun mukaan. Hautajaisissa mustat.

Taskuliina

Valkoinen.

Kengät

Mustat.

Kaulahuivi

Yksivärinen tai hillitysti kuvioitu. Hautajaisissa valkoinen.

Päällystakki

Musta, tumman- sininen tai -harmaa ulsteri tai trenchcoat.

Käsineet

Mustat tai harmaat. Hautajaisissa aina mustat.

Juhlapuku, naiset

Kutsukortissa lukee frakki tai juhlapuku. Ei käytetä rannekelloa, ellei se ole korukello. Kunniamerkit alkuperäisessä koossa.

Puku

Täyspitkä juhlavasta materiaalista valmistettu avonainen tai olkaimeton. Akateemisissa päiväjuhlissa pitkähihainen, ei avokaulainen.

Kengät

Sirot, avonaiset juhlakengät. Voivat olla juhlapuvun väriin soinnutettua materiaalia.

Sukat

Juhlasukat.

Laukku

Siro, pienikokoinen ja hihnaton. Kenkien kanssa saman sävyinen tai samaa materiaalia.

Käsineet

Pitkät, kyynärpään yli ulottuvat. Jos puku pitkähihainen, käsineet ovat ranteen peittävät. Akateemisissa päivätilaisuuksissa mustat.

Korut

Juhlavat arvokorut, strassi- tai lasikorut. Tiara tai diadeemi mahdollisia.

Hattu

Ei käytetä yleensä.

Päällysvaatteet

Turkki, juhlava takki, stoola, juhlaviitta.

Iltapuku

Kutsukortissa lukee smokki tai tumma puku. Yleensä ei käytetä kunniamerkkejä. Seurailee muotivirtauksia juhlapukua herkemmin.

Puku

Juhlavasta materiaalista valmistettu yksimittainen tai kaksi osainen täyspitkä, nilkkapituinen tai polvipituinen puku tai juhlava housupuku.

Kengät

Sirokorkoiset avokkaat tai juhlasandaalit.

Sukat

Juhlasukat asun värin mukaisesti. Smokkijuhlissa tilaisuuden luonteen ja asun mukaisesti hopealle tai kullalle välkehtivät tai muuten hillitysti koristellut.

Laukku

Siro pieni kirjekuorimallinen.

Käsineet

Käytetään nykyisin harvemmin. Voivat olla puolipitkät tai lyhyet.

Korut

Arvokorut, fantasiakorut kuten strassi- ja lasikorut.

Hattu

Ei käytetä yleensä. Voi olla asukokonaisuuteen kuuluva sisäkäyttöön tarkoitettu päähine tai hattu.

Päällysvaatteet

Turkki, turkisjakku, juhlava takki, viitta.

Hansikkaat tuottavat monesti ongelmia. Sormukset jätetään hansikkaiden alle, mutta rannekorut ja korukellot hansikkaiden päälle.
Hansikkaat kädessä ei kuitenkaan missään tapauksessa ruokailla, joten ne on riisuttava vaikka se olisikin hieman hankalaa. 
Laukkua ei pidetä mukana tanssiessa. Myöskään laukkua ei saisi laskea pöydälle ruokailun aikana, jolloin sille on keksittävä muu säilytyspaikka.

Iltajuhlan kulku

Lipun saapuminen

Ensimmäisenä saliin saapuu juhlien järjestäjän lippu. Tätä odotetaan seisaaltaan. Jos mitään ohjeita ei tule, pitää yrittää vain seurata muiden esimerkkiä, koska vähintäänkin juhlan järjestäjä tietää mitä on tulossa ja miten toimia. 

Alkumalja ja -tervehdys

Alkumalja tarjoillaan juhlasaliin tultaessa. Tervetuliaissanat lausuu yleensä juhlien järjestävän tahon puheenjohtaja tai muu korkeassa asemassa oleva henkilö. Tämän jälkeen kohotetaan yhdessä malja, eli kuohuviiniä/samppanjaa ei pidä siemailla kokonaan janoonsa juhlien alkua odotellessa. Tätä varten on pöydissä kunnon kannulliset vettä, ja sitä saa tarjoilijoilta lisää tarvittaessa. Veden juomista ei pidä väheksyä myöskään juhlan kestäessä, koska muutoin kohtuullisen runsas juomatarjonta saattaa yllättää pahaa aavistamattoman juhlijan.

Alkuruoka & snapsi

Ennen alkuruokaa nautitaan alkusnapsi, tämä ei kuitenkaan kuulu välttämättä illallisen kaavaan. Akateemisissa juhlatilaisuuksissa on tapana saatella snapsi matkaan laululla, joka on tapana laulaa laulunjohtajan tai alkusanojen lausujan johdolla yhdessä. Seuraavaksi alkaa illallisen ruokapuoli kylmällä alkuruoalla joka on joko katettuna valmiiksi pöytään, tai sitten tarjoillaan alkumaljojen jälkeen. Syöminen aloitetaan pöytäseurueen kanssa yhtä aikaisesti, tästä säännöstä poiketaan vain lämpimien ruokien ollessa kyseessä, joissakin erityistilanteissa.

Pääruoka

Pääruoka on juhlaillallisen pääosa, eli lämmin ruoka. Juuri lämpimän ruoan kanssa on käytössä erilaisia tapoja siitä, koska on soveliasta aloittaa syöminen. Kohteliasta on odottaa ainakin omaa seuralaista ja lähimpiä vierustovereita. On myös hyvä saada lupa aloittamiseen niiltä pöytäseurueen jäseniltä, joille lämmintä ruokaa ei ole vielä tarjoiltu. Pääsääntönä voisi olla, että kun sinä ja omat vierustoverisi sekä avecisi ovat saaneet ruuat, voi ruokailun aloittaa – tällöin tietysti sopien asiasta tahdikkaasti muun pöytäseurueen kanssa. Myös ruokaa saamaton puoli voi hyvin antaa luvan muille jo aloittaa, samoin jos yhdellä henkilöllä jostakin syystä on hankaluuksia saada annostaan.

Juhlapuhe

Juhlapuhujaksi voidaan olla kutsuttu vaikkapa joku korkeammassa asemassa yliopistomaailmassa tai liike-elämässä toimiva arvostettu henkilö. Puheenaiheet vaihtelevat historiasta nykypäivään, tyyli humoristisesta paatokseen ja aihealue omasta alasta korkeampiin sfääreihin. Juhlapuhe on juhlan pääkohta, eli on erittäin tärkeää ja kohteliasta pitää huoli, että on paikalla juhlapuheen alkaessa, tästä voi huolehtia seuraamalla pöytiin jaettua käsiohjelmaa. Vaikka puhe olisi omasta mielestä pitkä ja tylsä, mitä puhujat useimmiten kyllä yrittävät välttää, pitää istua hiljaa, ja keskeyttää syöminen ja juominen puheen ajaksi.

Puhe naiselle

Puheen naiselle voi pitää kuka tahansa sukkelasanainen mieshenkilö. Puhe on monesti humoristinen, mutta kuitenkin naisia imarteleva. Pieni piikikkyyskin on melko tyypillistä. Puheen jälkeen miehet siirtyvät daamiensa viereen korkeaan polviasentoon, ja laulavat heille laulun “Niin minä neitonen sinulle laulan” ja ojentavat ruusun. Miesten on syytä muistaa katsoa seuralaistaan silmiin! Tämä on ehkä juhlan tunnelmallisin kohta. Karkausvuotena on perinteenä järjestää vastaava ”puhe miehelle” ennen tätä osuutta.

Jälkiruoka & kahvi avéc

Kun pääruokaa on saatu hiukan sulateltua puheiden aikana, seuraa jälkiruoka. Tämän jälkeen nautitaan vielä kahvi ja konjakin kera, josta konjakin voi halutessaan vaihtaa likööriin.

Vapaa sana & tervehdykset

Nykyään on vakiintunut tapa, että tervehdykset ja erilaiset muistamiset lahjoin suoritetaan jo cocktail- tai erillisessä muistamistilaisuudessa, ennen varsinaista pääjuhlaa. Jotkut tahot haluavat kuitenkin luovuttaa lahjansa pääjuhlassa, tai lausua muistamispuheensa tai tervehdyksensä julkisesti. Tälle järjestetään usein mahdollisuus iltajuhlan ohjelman päätteeksi ennen tanssia vapaassa sanassa.

Laulaminen

Yhteislaulut kuuluvat erottamattomana osana akateemisiin vuosijuhliin. Usein lauletaan koko juhlaväki yhdessä, mutta juhlissa saattaa syntyä myös spontaaneja laululiikkeitä vaikkapa pöytäkunnittain. Spontaanit laulutoiveet ja vuoronumerot on hyvä esittää muuta juhlaohjelmaa kunnioittaen.  

 Paikallesi istuessasi löydät käsiohjelmasta tilaisuutta varten tehdyn lauluvihon, josta löytyvät juhlassa laulettavaksi suunniteltujen sekä myös joidenkin muiden laulujen sanat. Ei siis tarvitse huolestua, jos et jostain syystä vielä osaa ihan kaikkien laulujen sanoja ulkoa. Tärkeintä laulamisessa on kuitenkin rempseä tunnelma ja sävelten reipas kaiku!

Tanssi

Akateemiseen iltajuhlaan kuuluu osana tanssi. Ne ovat perinteisesti valssia, tangoa sekä muita perustansseja bändin säestämänä. Tanssi alkaa aterioinnin ja tervehdysten loputtua sen jälkeen, kun liput ovat poistuneet. Ensimmäinen tanssivuoro varataan perinteisesti avecille, jonka jälkeen voi musiikin tahtiin liikahdella vapaasti muiden kanssa. Tanssi jatkuu, kunnes on aika siirtyä jatkoille. 

Jatkot

Arvokkaan iltajuhlan kruunaavat vapaamuotoiset jatkot. Jos jatkopaikka sijaitsee kaukana juhlapaikalta, on sinne järjestetty linja-autokuljetus. Boomin vuosijuhlien jatkoille ei ole perinteisesti tarvinnut vaatteita vaihtaa. Niin saa kuitenkin halutessaan tehdä. 

Jatkoilla ei luonnollisesti jännätä enää etikettiä, vaan tarkoitus on vaihtaa vapaalle. Tarjolla on usein pientä yöpalaa ja omia eväitä voi illan tässä vaiheessa nauttia estoitta. Jatkot saattavat Tamperelaiseen tyyliin kestää hyvinkin pitkälle yöhön, kunnes on aika lähteä silliaamiaiselle.

Close Menu